top of page

Create Your First Project

Start adding your projects to your portfolio. Click on "Manage Projects" to get started

Chabrol x Verlan

19 november organiseren we samen met @chabrolwines een speciale zondagse lunch en diner ter ere van de Beaujolais Nouveau. Reserveer snel uw tafel!

Maar laten we eerst de Beaujolais📍 lokaliseren
Ten noorden van Lyon met 12 appellaties waaronder 10 crus: Brouilly, Chénas, Fleurie, Morgon…
Heel veel rood vertegenwoordigd door de enige echte: gamay en een klein beetje wit: chardonnay.

En dan de Beaujolais nouveau🍇
Een primeur rode wijn, gemaakt van druiven geoogst tussen eind augustus en half september. Zodra de gisting is voltooid, is er nauwelijks tijd om te rusten en wordt hij direct gebotteld in november... in tegenstelling tot de klassieke bottelingen die aan het begin van de lente plaatsvinden.

Deze wijn is geboren in de jaren '50. Meestal werd de vers gefermenteerde wijn naar de brouwerijen van Lyon gestuurd. Het werd al snel een marketingargument, met het Beaujolais Nouveau-festival, de derde donderdag van november. Voor wijnboeren helpt het vroeg in het jaar vrijgeven van een deel van hun wijnen de tijdens de oogst beschadigde cashflow aan te vullen. Behalve dat Beaujolais Nouveau al snel connotaties heeft: smaak van banaan en hoofdpijn…

De verkoop van Beaujolais Nouveau stortte in, van 66 miljoen flessen in 1984 naar 25 miljoen in 2016. En deze slechte pers viel op alle Beaujolais en nam de jaargangen met zich mee…. Maar dat was zonder rekening te houden met de beweging van de natuurlijke wijnbouwers die daar geboren waren… die het imago van de Beaujolais Nouveau, de dorstlessende wijn, herstelden.

bottom of page